Saval
het maken van een brandblusser in 10 stappen
PFAS-vrije blusmiddelen
worden verplicht

PFAS-vrije blusmiddelen
worden verplicht

Het pad naar PFAS-vrij blusschuim

De blusschuimtransitie naar PFAS-vrij raakt ook jullie bedrijf. Waarom het van belang is voor mens en milieu om nu te kiezen voor jullie transitie naar PFAS-vrij blussen, dat leest u hier.

Pak het slim aan en laat u goed adviseren.


Waarom PFAS-vrij?

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor zo’n 10.000 chemische stoffen en hebben handige eigenschappen; zo zijn ze o.a. water-, vet- en vuilafstotend. Daardoor worden ze in allerlei producten verwerkt. Denk aan (regen)kleding, mobiele telefoons, cosmetica, antiaanbakpannen én in blusschuim. Blusschuim komt bij gebruik (in)direct in de grond terecht en uiteindelijk in ons voedsel en drinkwater. PFAS is niet afbreekbaar door de natuur en PFAS-houdend blusschuim bevat bewezen schadelijke stoffen. Daarom is er met voorrang Europese wetgeving gevormd, voor een versnelt verbod op de levering van PFAS-houdend blusschuim. Dit geeft wel aan dat de noodzaak tot het uitfaseren van PFAS-houdend blusschuim definitief aan de orde is.

Saval produceert sinds 2019 PFAS-vrij blusschuim en omarmt de logische stap naar een beter milieu. 

het nut van het onderhoud op brandblussers 2 600x410
Slim uitfraseren

Kies voor duurzaam

De noodzaak tot het uitfaseren van PFAS-houdend blusschuim is definitief aan de orde. PFAS is niet afbreekbaar en bewezen schadelijk voor mens en milieu. Kies als bedrijf daarom voor PFAS-vrij blussen. Saval levert heel bewust sinds 2019 PFAS-vrije blusmiddelen en wijst (klant)relaties actief op het belang daarvan. Vul voor passend advies het formulier onderaan deze pagina in en plan zo een milieu- en kostenbewuste transitie naar PFAS-vrij blussen.

Saval biedt Fluorine Free Foam, genaamd Bioclass F3

PFAS FINAL groen zwart liggend RAL 6010 7010 ZWART zonder nr
Het moment is daar

Verplicht vervangen van blusschuim

Draag ook jullie steentje bij aan een beter milieu door nu preventieve maatregelen te nemen. Zorg dat bestaande PFAS in jullie huidige blusmiddelen op verantwoorde wijze vervangen, afgevoerd, opgeslagen en ontmanteld wordt. Start nu met vervanging van PFAS-houdende blusmiddelen.

Met een vervangings- en beheersplan helpt Saval u om in een aantal stappen een passende transitie in gang zetten. Zo blijft uw organisatie brandveilig en tegelijk PFAS-vrij. Samen voor een betere toekomst.

Fluorvrij road 4 fasen 2023 Saval colors v2
foam transition program 22 600x410
Fase 1

De noodzaak is daar

Met het vastgestelde tijdspad is het uitfaseren van PFAS-houdend blusschuim definitief aan de orde. Saval is jaren geleden al gestart met de productontwikkeling van PFAS-vrij blusschuim. Sinds 2019 produceert en wijst Saval (klant)relaties actief op het belang van PFAS-vrij blussen. En nu ook de regelgeving vorm heeft gekregen, geeft Saval passend advies richting een kostenbewuste transitie naar PFAS-vrij voor elk bedrijf.

fluorvrij 14 600x410
Fase 2

Help preventief

Help en voorkom ook dat er nog meer PFAS in het milieu terecht komt. Investeer niet langer in PFAS-houdende blusmiddelen die sowieso uitgefaseerd moeten worden. Vervang jullie schuimblusmiddelen voor PFAS-vrij. Voor klantrealties gebeurt dit op een natuurlijk moment.  Zo werken we naar een kostenbewuste transitie.

Het blussen van vetbranden of accubranden is mogelijk met Saval PFAS-vrije blussers. Voor vorstgevoelige locaties zijn onze poederblussers of verwarmde kasten een uitstekend alternatief.

fluorvrij 13 600x410
Fase 3

Jullie uitfaseringstraject

Saval helpt bij jullie transitie naar PFAS-vrij. We adviseren en jullie bepalen hoe u de transitie naar PFAS-vrij inricht. Maak weloverwogen keuzes voor jullie uitfaseringstraject. Zorg dat u klaar bent vóór het definitieve verbod voor gebruik én bezit van PFAS-houdend blusmiddel.

fluorvrij 11 600x410
Fase 4

Verbod op levering, gebruik en bezit

Naar verwachting is er in 2024 een verbod op levering van PFAS-houdend blusschuim (voor zowel schuimblussers & bluswagens als vullingen) in heel Europa. De komende jaren wordt dit uitgebreid naar een verbod op ook gebruik én bezit! In 2029 (en uiterlijk in 2030) dienen alle blusmiddelen in Europa PFAS-vrij te zijn.

Tijdspad fluorvrij 2024

Waarom een Europees PFAS-verbod?

Bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS vormt dit een risico voor het milieu en voor onze gezondheid.

Meer hierover vindt u op onze pagina PFAS en het milieu.

Start jullie transitie

Wilt u met ons in gesprek voor een plan van aanpak om gefaseerd van uw PFAS-houdende schuimblussers af te komen? Vul dan hieronder uw gegevens in.

Heeft u toch nog vragen?
Neem dan contact met ons op!
Het gaat elk bedrijf in Nederland en België treffen. Vanaf nu is elke uitgave aan PFAS-houdende producten zeer onverstandig. Laten we er samen zo slim mogelijk op anticiperen.
Hieronder nog enkele officiële bronnen waar wij ons advies op baseren.

Norbert Albersen - Managing Director Saval