Saval
onderhoud brandblussers 4
Vakopleiding Onderhoudsdeskundige Draagbare Blusmiddelen

Vakopleiding Onderhoudsdeskundige Draagbare Blusmiddelen

De vakopleiding REOB leidt de monteur op tot Onderhoudsdeskundige Blusmiddelen, ofwel ODB (voorheen REOB-monteur genaamd).

Al sinds de start in de jaren '80 is Saval hét opleidingscentrum voor REOB gecertificeerde onderhoudsmonteurs kleine blusmiddelen; voortaan ODB (Onderhoudsdeskundige Draagbare Blusmiddelen) genaamd. Ook voor u is de Saval-opleiding een verstandige keuze, want Saval bewijst al jarenlang de cursisten op de juiste manier klaar te stomen voor hun werk.

Bekijk onze opleidingsagenda

vakopleiding onderhoudsdeskundige blusmiddelen 5

Garantie voor deskundigheid in brandbeveiliging

De kwaliteit van de brandveiligheid is zeker de laatste jaren een onomstreden punt van aandacht. Het spreekt voor zich dat die kwaliteit alleen gegarandeerd kan worden door de kennis en kunde van de onderhoudstechnici op een hoog niveau te brengen én te houden.

vakopleiding onderhoudsdeskundige blusmiddelen 2
Merkonafhankelijk

Brandblussers zijn er in vele soorten en maten

Een servicemonteur moet een goede basiskennis hebben om de belangrijkste verschillen én gevaren in één oogopslag te zien. Een blusser kan bij ondeskundig gebruik namelijk veranderen van een veiligheidsproduct in een ongeleid projectiel. Onze praktijkruimte heeft blussers van elk type en constructie.

vakopleiding onderhoudsdeskundige blusmiddelen 3
Overige blusmiddelen

Ook aandacht voor brandslanghaspels en bluswagens

De opleiding beperkt zich bij Saval niet tot brandblussers, maar schenkt ook aandacht aan brandslanghaspels. Voor bluswagens kan een aanvullende opleiding worden gevolgd. In de praktijkruimte zijn diverse haspels geïnstalleerd en staan er bluswagens, zodat de cursisten meteen aan de slag kunnen.

Volledige REOB/ODB-opleiding

We bieden uiteraard de volledige REOB/ODB-opleiding aan, die zes dagen duurt. Na die zes dagen organiseren we bovendien zonder extra kosten een ‘opfrisdag’, die vlak voor het examen gegeven wordt. Op deze dag wordt de cursus nog even samengevat, kunnen vragen beantwoord worden en zijn de cursisten in staat voor de laatste maal voor het examen te oefenen.

REOB/ODB bijscholing

De bijscholing, ook wel “Applicatiecursus onderhoudsdeskundige blusmiddelen” genoemd, vormt in het opleidingstraject van servicemonteurs een belangrijk onderdeel. Deze cursus, die iedere servicemonteur éénmaal per jaar moet volgen, garandeert dat ook ervaren ODB-monteurs op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Geen overbodige luxe, want er zijn geregeld belangrijke veranderingen in de brandbeveiliging.

Lesboek en examen

Op de eerste cursusdag van de Volledige REOB/ODB-opleiding ontvangt u het ODB lesboek. De kosten zitten verwerkt in de cursusprijs. Dit lesboek is gemaakt op basis van de eind- en toetstermen van de ODB opleidingen en bevat naast veel informatie ook oefenopgaven per hoofdstuk en een aantal proefexamens ter voorbereiding op het examen. Dit examen wordt afgenomen door onafhankelijk examenbureau Certoplan.

Wanneer het examen met succes is afgerond, wordt na enkele weken het diploma Vakopleiding Onderhoudsdeskundige Blusmiddelen per post aan u of uw werkgever toegestuurd.

De examendata, welke op saval.nl staan vermeld, worden vastgesteld in overleg met Certoplan.

Bekijk de agenda

Toelatingseisen

Er is geen vooropleiding vereist voor het volgen van de opleiding tot onderhoudsdeskundige blusmiddelen. Wel is enige affiniteit met techniek gewenst.