Meest gestelde vragen over noodverlichting

We zijn niet alleen specialist in brandbeveiliging, maar hebben ook een uitgebreide kennis van noodverlichting.
Niet alleen voor de levering van vervangende armaturen kun je bij ons terecht, maar ook het onderhoud van noodverlichting is bij ons in goede handen.

Wat voor vragen komen wij o.a. tijdens onderhoud aan noodverlichting tegen? Lees hieronder de meest gestelde vragen over noodverlichting.

Waarom wordt ieder jaar de lamp vervangen?

Als TL vluchtwegverlichting een jaar lang continu brandt, zit deze dichtbij de maximale levensduur. Het is dan bijna zeker dat deze tijdens het volgende jaar kapot gaat; hierdoor ontstaat er een onveilige situatie. Verlichting die alleen aangaat bij stroomuitval wordt getest, maar vervanging is niet nodig. Ook LED vluchtwegverlichting is niet jaarlijks aan vervanging toe.

Waarom moet de accu vervangen worden na vier jaar?

Conform normering dienen vluchtwegen met min. 1 Lux verlicht te worden. Bij stroomuitval moet dit een uur gegarandeerd zijn. Accu’s verliezen capaciteit, ze werken nog wel na 4 jaar, maar kunnen niet meer aan de gevraagde eisen voldoen. Door na 4 jaar de accu te vervangen voldoe je aan de regels.

Mag een armatuur met de tekst ‘NOODUITGANG’ nog?

Nee, een armatuur met de tekst ‘NOODUITGANG’ en ook de woorden ‘UIT’ en ‘EXIT’ zijn niet meer toegestaan volgens de ISO 7010. Door eenduidige pictogrammen te gebruiken (het ‘rennende’ mannetje) zijn vluchtwegen voor iedereen herkenbaar.

Moet ik in mijn pand vluchtwegsignalering hebben?

In de praktijk ben je daartoe vrijwel altijd verplicht, zoals omschreven in het KB van 28 maart 2014.

Is onderhoud aan noodverlichting verplicht?

Ja, onderhoud aan noodverlichting is verplicht.

Terug naar Onderhoud noodverlichting

Onderhoud aan je noodverlichting inplannen?

Bel onze service afdeling