Boeiende en uitdagende studiereis naar Vernon met live tests

Donderdag 2 november was het dan eindelijk zo ver. Na een voorbereiding van vier maanden was de dag aangebroken waarop de studiereis “Sprinkler / schuim & blussystemen” van start ging. Veertig medewerkers van diverse veiligheidsregio’s en gerenommeerde ingenieurs-, advies-, en inspectiebureaus in de Benelux gingen een boeiende studiereis tegemoet. Deze studiereis naar de geaccrediteerde testfaciliteiten van CNPP in St. Marcel (Frankrijk) was georganiseerd in samenwerking met onze toonaangevende producenten van blusschuimconcentraat, Dr. Sthamer.

Na een aangename busreis van Breda naar CNPP zijn wij bij aankomst, na een welverdiende lunch, direct gestart met lezingen in het auditorium van CNPP over  de evolutie, ontwikkeling en toepassingsgebieden van het blusschuimconcentraat. De tweede dag zijn we weer vroeg naar de faciliteiten van CNPP vertrokken voor het tweede deel van deze studiereis. In de ochtend hebben wij een zeer interessante lezing van Jerry Krijn over ‘Application rates vs. Type brandstof’ en ‘Watergedreven motor en elektronisch gestuurde mengers’. Gedurende de koffiepauzes en de lezing over elektronisch gestuurde blusschuimmengers heeft mijn collega Tom Weyns van de gelegenheid gebruik gemaakt en onze nieuwste ontwikkeling geïntroduceerd: FoamTronic, het ‘next generation’ elektronisch schuimregelingssysteem.

Na de lunch hebben we de deelnemers een uitgebreid practicum op het oefenplateau van CNPP aangeboden, waarin de theorie van het eerste deel van de studiereis in de praktijk is getoond. Na een full surface fire test, waarbij diverse deelnemers met een brandweerpak de intense hitte van een grote brand van zeer dichtbij hebben kunnen ervaren, hebben we met de Dr. Sthamer schuimbox de deelnemers op kleine schaal de werking en diverse applicatietechnieken van blusschuim op koolwaterstoffen en alcoholen getoond. Ook de simpliciteit van de uitwatering van blusschuim in een glas water was zeer interessant om te aanschouwen.

Na dit kleinschalige practicum was iedereen klaar voor het echte werk!

Wederom werden we op een zeer grote full surface fire test getrakteerd en mocht deze keer zelfs een deelnemer onder begeleiding van Peter de Roos van H2K met zwaar schuim deze brand gaan blussen. Hierbij heeft Peter wederom de theorie bij de praktijk gebracht en de verschillen van forceful and gentle application en de koeling van het blusschuim in een live situatie aan de deelnemers getoond. Het was indrukwekkend te zien dat nadat men dacht dat de brand onder controle was, deze alsnog door de forceful application en fuel pickup (brandstof in de luchtbellen) boven op het blusschuim weer verder ging.

Hierna hebben we nog diverse full surface branden gezien welke weer door diverse blusschuimen door Peter de Roos en de deelnemers werden bestreden en heeft Jerry Krijn de deelnemers met de test-box van Dr. Sthamer getoond hoe de kwaliteit van het blusschuim in de praktijk wordt aangetoond. Gedurende al deze live testen hebben wij gebruik gemaakt van de Turbinator, één van de meest stille watermotor gedreven mengers die ik ooit heb gezien. De presentatie  en demonstatie werd begeleid door collega’s van onze zusteronderneming Knowsley SK uit Manchester welke speciaal voor deze studiereis en demonstratie hiervan waren overgevlogen.

Met deze drie-daagse studiereis hebben wij de deelnemers o.a. de ontwikkelingen en toepassingsgebieden van de diverse blusschuimconcentraten in diverse brandbeveiligingsoplossingen gepresenteerd. Buiten onderwerpen als het gelijktijdig koelen en beschuimen van tanks en tankpunten hebben wij tevens de ontwikkeling van het fluor vrije schuim met de deelnemers gedeeld.

Het is een boeiende en uitdagende studiereis geworden, met diverse live tests, waar we de theorie in de praktijk hebben getoond. Buiten de kennisdeling met dit uitdagend programma, is de onderlinge kennisdeling tussen de diverse deelnemers van de ingenieurs-, advies-, en inspectiebureaus minstens zo belangrijk.

Al met al zeer trots en tevreden na drie geweldige dagen bij CNPP met een geweldige groep mensen. Veel dank aan alle deelnemers, Dr. Sthamer en collega’s, die deze dagen mogelijk hebben gemaakt. Speciale dank aan mijn collega’s van Knowsley SK voor hun geweldige ondersteuning en de demonstratie van The Knowsley SK Turbinator. En natuurlijk ook heel veel dank aan Peter de Roos van H2K en zijn assistent Marco Zomer voor hun ongelooflijke demonstraties van de toepassing van diverse blusschuimen op grote branden in een zeer realistische omgeving.

Ik voel me zeer vereerd dat ik dit evenement voor jullie allemaal heb georganiseerd, allemaal bedankt!

Studiereis Vernon 2017 2

Studiereis Vernon 2017 5

Studiereis Vernon 2017 4

Studiereis Vernon 2017 7

Studiereis Vernon 2017 1

Studiereis Vernon 2017 6

Studiereis Vernon 2017 3

 

Geschreven door Miguel Martinez
Sales manager projecten