• Nieuws
  • Brandblusser
  • Kennisdeling

Wat voor type blusser blijft bruikbaar en effectief als het vriest?

  • 06 december 2022
  • Mohamed Moudrous

Welke blussers kun je gebruiken als het vriest? In dit nieuwsbericht leggen we uit welke blusstoffen effectief blijven en welke je het beste kunt gebruiken.

wat voor type blusser blijft bruikbaar en effectief als het vriest

Door het mooie winterweer de afgelopen en komende dagen krijgen wij best veel vragen van klanten betreffende de effectiviteit van hun draagbare blusmiddelen in deze vrieskou. Ondanks de lage temperatuur verminderd het risico op brand vaak niet en wil je toch kunnen ingrijpen wanneer er brand uitbreekt. We leggen je uit welke brandblussers je kunt gebruiken als het vriest en op wat voor brandklassen.

Poederblussers, te gebruiken tot -30°C!

De meest voorkomende brandblussers op buitenlocaties zijn toch poederblussers. Doordat deze blussers geen water bevatten blijven ze operationeel op zeer lage temperaturen. Poederblussers zijn er in verschillende varianten. Onze P Poederblusser is geschikt voor B (vloeistof) en C (gas) branden. De PG Poederblusser met ABC poeder is geschikt voor A (vaste stof), B (vloeistof) en C (gas) branden. Onze Monnex PX Poederblussers zijn net zoals de P Poederblussers geschikt voor B & C branden. De PM Poederblusser komen we in de praktijk niet zo heel veel tegen, deze blusser wordt gebruik voor D (metaal) branden. De compacte P2P poederblusser is eveneens bruikbaar in de vrieskou, de kleine 2 kilogram poederblusser is effectief tegen A, B & C branden.

Een groot nadeel van poederblussers is de grote nevenschade die ontstaat door het bluspoeder bij gebruik. Het zout wat in deze blussers zit gaat zich hechten aan printplaten en andere materialen die gevoelig zijn voor oxidatie. Met grote schadeposten als gevolg. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking.

Toch nog vragen?

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebben, begin dan een chat met ons of vul onderstaande contactformulier in.

Deel dit artikel