• Blog
  • Blusschuim
  • Blusschuimsysteem
  • Fluorvrij

Slimme oplossingen voor de hogere viscositeit van fluorvrij blusschuim

  • 12 september 2023
  • Tom Weyns
slimme oplossingen voor de hogere viscositeit van fluorvrij blusschuim 3 1024x570

Nu er steeds meer bekend is over de schadelijke effecten voor het milieu, wordt de productie en het gebruik van fluorhoudend blusschuim in Europa aan banden gelegd. Op termijn mag alleen nog fluorvrij F3-schuim (Fluor Free Foam) gebruikt worden, maar F3-schuim heeft over het algemeen een hogere viscositeit dan fluorhoudend schuim. Wat betekent dit concreet voor de bijmenging en het verpompen van het blusschuim? Gelukkig zijn er slimme oplossingen om eventuele uitdagingen te overkomen. In deze blog bespreken we er een aantal.

slimme oplossingen voor de hogere viscositeit van fluorvrij blusschuim

Met viscositeit wordt de stroperigheid van een gas of vloeistof bedoeld. Hoe stroperiger een gas of vloeistof, hoe hoger de viscositeit. Zo heeft water een lage viscositeit, terwijl bijvoorbeeld honing en ketchup hoog viskeus zijn. Ook de viscositeit van blusschuim verschilt per soort. Zo hebben F3-schuimen over het algemeen een hogere viscositeit dan fluorhoudende schuimen. Dat heeft gevolgen voor het gebruik van het schuim, de pompen en de menginstallatie.

Bij deze bladdertank wordt het schuimconcentraat langs de bovenzijde leeggedrukt. De inline proportioner mengt het concentraat in het water. Bij de overstap naar een hoger viskeus schuimconcentraat moet deze installatie aangepast worden.

Blusschuimen met een lage viscositeit verpompen over grote afstanden met veel minder vermogen dan schuimen met een hoge viscositeit. Daarnaast heeft de viscositeit invloed op de bijmenging. Fluorhoudend schuim kan niet zomaar vervangen worden door fluorvrij schuim. In veel gevallen zijn aanpassingen nodig aan de pompen en de schuimmenginstallatie om over te kunnen stappen op fluorvrij schuim.

Saval werkt samen met alle belangrijke internationale producenten van F3-schuim. Wij weten welke middelen er te verkrijgen zijn en kennen hun fysische eigenschappen, zodat wij u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes bij de overgang naar fluorvrij schuim. Wij zorgen voor een correcte application rate (aantal liters per vierkante meter per minuut), en houden rekening met de viscositeit en de mengeigenschappen van het schuim.

Slimme oplossingen

Heeft u een installatie met een hoge capaciteit? Dan kan FoamTronic uitkomst bieden. Dit is een universele bijmengunit die een correcte bijmenging van schuimconcentraat garandeert voor elk type blusschuim, ongeacht viscositeit of fabricaat. Met deze slimme oplossing kan de menginstallatie getest worden zonder effectief water en schuim te vermengen, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert bij de periodieke bijmengtesten.

Daarnaast bieden wij bijvoorbeeld slimme oplossingen om de druk te verhogen van viskeuze schuimconcentraten met druktanks tot 25 bar, zodat u fluorvrij schuim met een hoge viscositeit kunt toepassen. Zo helpen wij om uw blusinstallatie toekomstproof te maken.

Over Saval

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van schuimblussystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij een van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen.

Voor de schuimtransitie werken wij samen met gerenommeerde partners in waste management, industriële reiniging en PFAS-laboratoriumonderzoek, zodat wij kunnen garanderen dat alle werkzaamheden met de benodigde expertise uitgevoerd worden.

Lees meer over Foam Transition Program

Deel dit artikel