• Blog
  • Onderhoud
  • Blusschuim
  • Blusschuimsysteem

Is mijn blusschuimsysteem beschikbaar tijdens de werkzaamheden van schuimuitwisseling?

  • 15 augustus 2023
  • Harm Straathof
is mijn schuimblussysteem beschikbaar tijdens de schuimuitwisselwerkzaamheden 1024x570

Fluorvrij blusschuim wordt de toekomst. Zoveel is zeker. Maar het vervangen van fluorhoudend blusschuim en het grondig reinigen van de installatie moet zorgvuldig worden aangepakt. Hoe borg je tijdens deze werkzaamheden de beschikbaarheid van je systeem?

Systeembeschikbaarheid tijdens het Foam Transition Program

Blusschuimsystemen zijn vaak grote en complexe installaties. Als u de huidige schuimvormende middelen wilt vervangen door fluorvrij F3-schuim (Fluor Free Foam), moeten alle onderdelen van de installatie grondig gereinigd worden. Dat is geen gemakkelijke opgave. Ook als de opslagvaten waarin fluorhoudend schuim heeft gezeten goed worden nagespoeld, kan er sprake zijn van restbesmetting van het nieuwe schuim. Door de lage normen loopt u dan het risico dat er op termijn fluor in het nieuwe schuim wordt aangetoond, boven de gestelde grenswaarden.

Daarom is het belangrijk om je huidige systeem grondig en zorgvuldig te laten reinigen door specialisten. Maar het schoonmaken van bijvoorbeeld een opslagtank, een leidingsysteem of deluge-kleppen kost tijd. Om de downtime van je installatie zoveel mogelijk te beperken, werkt Saval binnen het Foam Transition Program samen met ervaren partners op dit gebied. Toch neemt de volledige transitie naar fluorvrij schuim al gauw een aantal dagen of een week in beslag.

Voor een brandblusinstallatie geldt vaak een prestatie-eis voor de systeembeschikbaarheid. Over het algemeen moet een installatie ten minste 99,7 procent van de tijd beschikbaar zijn. Bij het onderhoud van de installatie wordt berekend of aan deze eis is voldaan.

TIJDELIJKE BEVEILIGING TIJDENS DE SCHUIMVERVANGING

Om de beschikbaarheid van je installatie te kunnen garanderen, bieden wij de mogelijkheid om tijdens de werkzaamheden een tijdelijke voorziening te realiseren. Je kunt hierbij denken aan:

  • Brandwachten om een korte downtime te overbruggen, in samenwerking met deskundige partners;
  • Een bypass met het nieuwe fluorvrije schuim als tijdelijke beveiliging.

Zo werkt het: op een deel van de installatie wordt een pomp (turbinator) aangesloten met automatische schuimbijmenging. De vaten met het nieuwe fluorvrije schuim worden gebruikt als voorraadtank. De tijdelijke bypass wordt aangesloten op de huidige installatie door middel van brandweerslangen. Hierdoor kan een voorliggend onderdeel, zoals een skid of schuimpompkamer, worden gereinigd, terwijl het blussysteem beschikbaar blijft.

  • Een automatische schuimstraalpijp. Deze kan worden ingezet wanneer een truckloading-station of een sprinklerdeel met schuimbijmenging wordt gereinigd. De trailer wordt geplaatst op de positie van de tijdelijke blusbeveiliging. Elektrische aansluitingen zijn niet nodig.
OVER SAVAL

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van blusschuimsystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij een van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen. Voor de schuimtransitie werken wij samen met gerenommeerde partners in afvalverwerking, industriële reiniging en PFAS-laboratoriumonderzoek, zodat wij kunnen garanderen dat alle werkzaamheden met de benodigde expertise uitgevoerd worden.

Deel dit artikel