Saval
 • Blog
 • Onderhoud
 • Brandblussystemen
 • Brandveiligheid

Inspecties aan watervoorzieningen volgens Technisch bulletin 67B

 • 06 oktober 2023
 • Harm Straathof
inspecties aan watervoorzieningen volgens technisch bulletin 67b 1024x576

Gecertificeerde sprinklerinstallaties met een reinwatertank of -kelder worden onderhouden conform Technisch Bulletin 67B - Controle- en Onderhoudsregime voor Waterreservoirs (TB 67B). Het is van toepassing als het gaat om een geboute tank voor wateropslag of een waterkelder met een coating of een liner.

De TB 67B omschrijft 3 type inspecties:
A-inspectie

Dit is een jaarlijkse controle om de conditie vast te stellen van de installatie. De gevulde tank / kelder wordt visueel gecontroleerd aan de binnen- en buitenzijde aan de hand van een checklist. De bevindingen worden vastgelegd in een schriftelijke rapportage. Eventuele afwijkingen worden met relevante foto’s toegevoegd aan de rapportage, net zoals correctieve maatregelen.

B-inspectie

Een duikinspectie die eens in de vijf jaar wordt gedaan. De gevulde tank / kelder wordt visueel gecontroleerd aan de binnen- en buitenzijde aan de hand van een checklist. De bevindingen worden vastgelegd in een schriftelijke rapportage. Eventuele afwijkingen worden met relevante foto’s toegevoegd aan de rapportage, net zoals correctieve maatregelen.

C-inspectie

Deze controle wordt eens in de tien jaar gedaan. De lege tank / kelder wordt visueel gecontroleerd aan de binnen- en buitenzijde aan de hand van een checklist. De bevindingen worden vastgelegd in een schriftelijke rapportage. Eventuele afwijkingen worden met relevante foto’s toegevoegd aan de rapportage, net zoals correctieve maatregelen.

Er zijn twee doelen van de inspecties aan reinwatertanks/-kelder:
 • We stellen de staat van de tank / kelder vast en resterende levensduur;
 • We bepalen de betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid vast.
Wat kan er mis zijn met een watervoorziening?
 • Coating van de tank versleten;
 • Liner versleten of defect;
 • Corrosie op de tankwand of zuigleiding
inspecties aan watervoorzieningen volgens technisch bulletin 67b 2 1024x570
Wij bieden: onderhoud, herstel- en renovatiewerkzaamheden
A-inspectie

Deze inspectie voeren wij jaarlijks uit als onderdeel van het preventieve onderhoud aan een sprinklerinstallatie en is onderdeel van een onderhoudscontract.

B-inspectie

We brengen een offerte uit met een omschrijving van de werkzaamheden en benodigdheden. We plannen een duikinspectie op locatie in, dit is inclusief endoscopisch onderzoek van de zuigleiding en meting van de plaatdikte van de tankwand. Achteraf ontvangt u een uitgebreide rapportage conform TB 67B.

C-inspectie

We doen een voorinspectie en opname op locatie. We brengen een offerte op maat uit met een omschrijving van de werkzaamheden en benodigdheden. We schrijven een plan van aanpak en voeren de werkzaamheden uit. We stellen de installatie opnieuw inbedrijf. Achteraf ontvangt u een uitgebreide rapportage met beeldmateriaal conform TB 67B en we geven het certificaat uit.

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke werkzaamheden nodig zijn om de reinwatertank te kunnen certificeren. Denk hierbij aan de mate van corrosie, de tijdelijke watervoorziening, type coating, constructie, benodigde vervangingen en andere reparaties.

Wij nemen de zorg van onze klanten over en streven naar een zo hoog mogelijke beschikbaarheid van brandbeveiligingssystemen. Van de jaarlijkse controlere tijdens het preventieve onderhoud tot complete renovaties van een reinwatertank. We hebben de expertise en technische kennis om uw tankinspecties goed en efficiënt uit te voeren.

Deel dit artikel