• Blog
  • Blusschuim
  • Brandblussystemen
  • Blusschuimsysteem

De (on)mogelijkheden van een schuimpool voor F3-schuim

  • 25 augustus 2023
  • Michel de Boer
de onmogelijkheden van een schuimpool voor f3 schuim 2 1024x570

Jarenlang waren AFFF (Aqueous Film Foaming Foam) en de alcoholbestendige variant, AFFF AR, de meest gebruikte blusschuimen. Maar deze schuimen bevatten PFAS, chemische stoffen met fluor, waarvan er uit milieuoverwegingen steeds meer verboden worden. Fluorvrij blusschuim heeft duidelijk de toekomst. Maar kunt u daarmee ook een schuimpool vormen, net zoals bij AR-AFFF? Wij leggen het uit.

De fluorhoudende AFFF- en AFFF AR-schuimen stonden bekend als echte alleskunners. Ze waren allround inzetbaar en konden een grote diversiteit aan chemische producten effectief blussen. Dat maakte het mogelijk om met meerdere bedrijven een schuimpool te vormen, waarbij elk bedrijf was aangesloten op dezelfde voorraad blusschuim.

Lees ook onze blog ‘Bestaat er een universeel fluorvrij blusschuim?’

Is het ook mogelijk om een schuimpool te vormen met fluorvrij F3-schuim (Fluorine Free Foam)? Om met de deur in huis te vallen: nee, vooralsnog blijkt dit geen optie. Fluorvrije blusschuimen blijken veel minder breed inzetbaar te zijn dan fluorhoudende schuimen. Uit blusproeven blijkt dat F3-schuim een beperkt scala aan producten kan blussen.

Wat betekent dit?

Heeft u een locatie met meerdere chemische producten? Dan heeft u mogelijk verschillende soorten F3-schuim nodig om alle producten te kunnen blussen. Dit maakt het aansluiten bij een schuimpool met andere bedrijven op dit moment vrijwel onmogelijk. De producenten van blusschuim werken hard aan de doorontwikkeling van fluorvrije schuimen. Wellicht komt er in de toekomst een universeel F3-schuim op de markt, waarmee het vormen van een schuimpool wél een optie wordt. Wij houden de ontwikkelingen goed in de gaten.

Voor dit moment kunnen wij u perfect adviseren bij de keuze voor het best passende fluorvrije schuim voor het afdekken van uw specifieke brandrisico’s.

Over Saval

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van blusschuimsystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij één van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen.

Voor de schuimtransitie werken wij samen met gerenommeerde partners in waste management, industriële reiniging en PFAS-laboratoriumonderzoek, zodat wij kunnen garanderen dat alle werkzaamheden met de benodigde expertise uitgevoerd worden.

Lees meer over de blusschuim transitie

 

Deel dit artikel