• Nieuws
  • Blusschuim
  • Fluorvrij
  • Brandblusapparatuur

2 Saval schuimblussers hebben het NTA 8133 keurmerk behaald (inclusief rapporten)

  • 05 december 2023
  • Mohamed Moudrous

De NTA 8133 is de eerste publicatie die gaat over het blussen van accu’s met beperkt vermogen tot 600 Wh. 2 van onze schuimblussers hebben dit keurmerk behaald.

2 saval schuimblussers hebben het nta 8133 keurmerk behaald inclusief rapporten

Zoals bij iedereen bekend is, is het blussen van een brand in oplaadbare accu op basis van Lithiumchemie zeer moeilijk. Om dit probleem de hand te bieden is de (Nederlandse Technische Afspraak) NTA 8133 opgesteld.

De NTA 8133 is de eerste publicatie die gaat over het blussen van accu’s met beperkt vermogen tot 600 Wh. Denk hierbij aan:

  • draagbare elektronica (smartphones, laptops);
  • elektrische fietsen (e-bikes);
  • elektrisch handgereedschap en huishoudelijke apparaten;
  • speelgoed en radiografisch bestuurbare objecten en drones.
De NTA 8133 blusproef

Op basis van de prestatie-eisen en beproevingsmethoden die vastgelegd zijn in de NTA 8133 wordt beoordeeld of draagbare blustoestellen geschikt zijn voor het blussen van Lithium accubranden.

Tijdens de test wordt er een testopstelling gebruikt waarbij de Lithiumcellen vrij zweven in een metalen opstelling boven de grond. Het is daarmee niet mogelijk om de Lithiumcellen geheel onder te dompelen en daarmee het verbrandingsproces te stoppen. De 6 Lithium pouch cellen van 100 Wh per stuk worden door middel van overlading tot ontbranding gebracht. Het zal tussen de 7 en 9 minuten duren voordat ontbranding plaatsvindt. Bij het eerste vlamverschijnsel mag er direct gestart worden met de bluspoging. Voor deze poging heeft de operator 3 minuten de tijd. Na afloop van de bluspoging mag er een kort vlamverschijnsel zijn van 5 seconden wat ook vanzelf weer uit zal doven. Gedurende 20 minuten na de laatste bluspoging mag er geen herontsteking plaatsvinden. Er moet minimaal 1 pouch intact zijn voor een succesvolle blussing.

Indien deze test tweemaal succesvol is behaald dan is de test geslaagd. Een blusproef bestaat maximaal uit drie pogingen. Bij gebleken geschiktheid van de 9 liter blustoestellen mag een beeldmerk worden gebruikt op het blustoestel. Uit dit beeldmerk blijkt dat de NTA 8133 test succesvol is behaald.

Saval heeft als een van de weinigen in de markt de bevoegdheid om deze blussers te leveren, monteren en onderhouden. Zowel onze B9C F3 als de B9P F3 hebben NTA 8133 blustest succesvol afgerond. Beide blussers hebben de NTA 8133 test met vlag en wimpel behaald; maar liefst 50% van de pouches waren na de blussing nog geheel in tact en waren op spanning.

De rapporten van beide blusproeven vind je hieronder:

NTA 8133 Test rapport Saval B9C-F3

NTA 8133 Test rapport Saval B9P-F3

Meer over deze test op de Kiwa website.

Bron: "Het belang van onafhankelijk geteste Lithium-Brandblussers volgens NTA 8133"

Deel dit artikel