Saval
Ketheltunnel 4
Vervangen van 150 vorstvrije schuimblussers in Ketheltunnel

Vervangen van 150 vorstvrije schuimblussers in Ketheltunnel

Voor de Ketheltunnel hebben we 150 nieuwe vorstvrije schuimblussers geleverd. Deze zijn tijdens een nachtdienst vervangen in beide tunnelbuizen.

Ketheltunnel 7
Ketheltunnel 8
Ketheltunnel 17
Ketheltunnel 27

  Uitdaging

  De Ketheltunnel, gelegen tussen Schiedam en Delft, omvat twee aparte tunnelbuizen van respectievelijk 1,6 kilometer (oostbuis) en 1,9 kilometer (westbuis). Deze landtunnel wordt beheerd door het consortium A4all, bestaande uit Boskalis, Heijmans en VolkerWessels. Saval is betrokken bij de brandbeveiliging van de tunnel sinds de opening in 2015. Regelmatig vindt er onderhoud plaats aan diverse aspecten van de tunnel.

  In de tunnel bevinden zich om de 50 meter aan beide zijden van de weg kasten met daarin een water/schuimhaspel en een vorstvrije Bioclass IFP schuimblusser. Deze blusmiddelen worden jaarlijks onderhouden volgens de NEN 2559 voor brandblussers en de EN671-3 voor brandslanghaspels. Elke vijf jaar vindt er uitgebreid onderhoud plaats. Dit jaar betrof het 150 blussers die binnen een kort tijdsbestek vervangen moesten worden.

   

  Ketheltunnel 2

  Aanpak; Effectieve en snelle vervanging

  Tijdens de sluiting van de Ketheltunnel in het weekend van 5 en 6 september 2020, hebben twee monteurs van Saval de 150 schuimblussers vervangen en aanvullende onderhoudswerkzaamheden verricht. De oude blussers zijn verzameld voor verwerking als chemisch- en metaalafval.

  Resultaat

  Binnen 12 uur zijn alle 150 schuimblussers in de Ketheltunnel vervangen. Deze 9 liter IFP constante druk blussers bevatten hoogwaardig blusschuim dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik in extreem lage temperaturen (vorstvrij tot -30°C). Dankzij de lange spuittijd van 55 seconden en een uitstekende blusrating van 27A voor vaste stoffen en 233B voor vloeistofbranden, voldoet de tunnelbeveiliging weer aan de hoogste brandveiligheidseisen.

  (Bent u benieuwd naar wat de cijfer-lettercominaties zoals 27A en 233B betekenen? Lees dan onze blog over  Brandklassen en Blusrating.)

  Ketheltunnel 26
  Ketheltunnel 14
  Ketheltunnel 12
  Ketheltunnel 35