Saval
Noord Natie Header 2 1920x1080
Uitbreiding Noord Natie Terminals met een volledig brandveiligheidsconcept

Uitbreiding Noord Natie Terminals met een volledig brandveiligheidsconcept

Noord Natie Terminals biedt opslag in met verschillende tankgroottes. Het volume van de tanks varieert van 30 m3 tot 8300 m3. De terminal heeft ligplaatsen voor zeeschepen en binnenvaartschepen.

Introductie

Noord Natie Terminals

Noord Natie Terminals (NNT), een prominente speler in de petrochemische industrie, heeft haar faciliteiten in Bergen op Zoom uitgebreid. Met een breed scala aan tankgroottes en een strategische ligging aan het water, is NNT een sleutelfiguur in de opslag en overslag van chemische producten. Veiligheid staat bij NNT voorop, gezien de mogelijke impact van brand op mens en milieu.

Noord Natie Header 1920x1080
Uitdaging

Uitbreiding en brandveiligheid

Door de toevoeging van twee extra tankputten en een nieuwe scheepsverlaadlocatie, was een herziening van het brandveiligheidsconcept noodzakelijk. Bijzondere aandacht ging uit naar het integreren van dit systeem met het proces visualisatie systeem en het waarborgen van de veiligheid tijdens toekomstige uitbreidingen van de terminal.

De opdracht omvatte het ontwerp, het installatie en inbedrijfstelling van de nieuwe installaties.

Bluswater en schuimcapaciteit 600x410
Aanpak

Uitbreiding van bluscapacieteit en systemen

De bestaande bluswatercapaciteit is uitgebreid met extra pompsets en een grote schuimvoorraad is gecentraliseerd opgeslagen. De keuze viel op ons schuimdruktanksysteem, een roestvrijstalen druktank gevoed door blusgascilinders, vanwege de onderhoudsvriendelijkheid en efficiëntie.

Er is onderzocht op welke wijze het schuimconcentraat best verpompt kan worden naar de schuimmengers. Daarbij werd rekening gehouden met de initiële investering alsook het onderhoud van de installatie.  Ons schuimdruktanksysteem is gekozen, dit is een rvs druktank waarbij gebruik gemaakt wordt van blusgascilinders om de inhoud uit de opslagtank te drukken. Aangezien er geen pompen of draaiende onderdelen nodig zijn is dit systeem zeer onderhoudsvriendelijk.

Schuimdruktanksysteem 1280x720
Schuimdruktanksysteem 3 1280x720
Schuimdruktanksysteem 2 1280x720
  Tankparken

  Koel- en Blusschuimsystemen

  Elke tankput is uitgerust met een geavanceerd koel- en blusschuimsysteem, en voorzien van een manifold met betonnen afdak voor bescherming tegen warmtestraling bij brand. Het geheel is op afstand te bewaken en bedienen.

  Tankparken 1280x720
  Tankparken 3 1280x720
  Tankparken 2 1280x720
   Blusschuiminstallaties 600x410
   Precisie en veiligheid

   Schuimmengers en Scheepsverlading

   Elke manifold heeft een FoamTronic, een elektronisch schuimmengsysteem voor precieze menging van water en schuimconcentraat. Bij de scheepsverlading zijn monitoren geplaatst voor koeling en blussing, zowel voor de eigen installaties als voor het aangemeerde schip.

   Scheepsverlading

   In geval van een brand bij de scheepsverlading is het belangrijk de eigen installaties te koelen of blussen En assistentie te verlenen indien er zich een brand op het aangemeerde schip voordoet. Voor het blussen van een brand op het schip dient men rekening te houden met de maximale hoogte van het scheepsdek.

   Er zijn twee monitoren geplaatst aan de kade, deze leveren elk een debiet van 6000 lpm en hebben een worplengte van 80 meter. Deze monitoren zijn afstand bestuurbaar en kunnen elk zowel water als schuim leveren.

   Scheepsverlading 1280x720
   Scheepsverlading 2 1280x720
    Brandwaarschuwing 600x410
    Geïntegreerde veiligheid

    Branddetectie en besturing

    Elektrische ruimtes zijn uitgerust met branddetectie en de blusinstallaties zijn verbonden met het proces PLC-systeem van de klant. De bediening van alle blusinstallaties kan via het scada-systeem van de operators gebeuren, waardoor een snelle reactie bij brand mogelijk is.

    Beheer en bediening van de blusinstallatie

    Voor het bewaken en besturen van de blusinstallaties zijn onze brand- en gasdetectie centrale verbonden met het proces PLC systeem van de klant. Alle details over de installatie worden gevisualiseerd op het scada systeem van de operators. Op ditzelfde scada systeem kan men alle blusinstallaties starten en stoppen. Dit maakt het mogelijk om de blusinstallaties op meerdere plaatsen te bedienen in geval van brand.

    Inspectie 600x410
    Inspectie

    Samenwerking met erkend keuringsinstantie

    De volledige installatie is in samenwerking met een erkend keuringsinstantie opgeleverd en grondig geïnspecteerd.