Saval
RWE 144 1920x1080 v2
Transportband van 230 meter beveiligd met watermistinstallatie (+ live test)

Transportband van 230 meter beveiligd met watermistinstallatie (+ live test)

De Amercentrale, een productielocatie van RWE in Geertruidenberg, Noord-Brabant, speelt een cruciale rol in het opwekken van elektriciteit en warmte. Deze centrale voorziet ongeveer een miljoen huishoudens van elektriciteit en levert warmte aan kassen in Drimmelen en aan de stadsverwarming in Breda en Tilburg.

Veiligheid is een kernwaarde voor RWE Generation NL. Om de continuïteit van de energieopwekking te waarborgen, hanteert RWE strikte onderhoudsvoorschriften en voert het geplande revisiestops uit. Saval werkt al jaren samen met RWE aan het onderhoud en beheer van brandbeveiligingsinstallaties op diverse locaties in Nederland.

brandveiligheid bij rwe locaties naar hoger level 7
Uitdaging

Continuïteitsrisico van de transportband

Een kritiek punt is de transportband van de kolenopslag naar de bunkers boven de ovens. Als deze transportband door brand beschadigd raakt, kan de elektriciteitscentrale geen stroom leveren vanwege de onderbroken kolentoevoer.

Oplossing

Lagedruk watermistinstallatie

In plaats van de standaardoplossing van een sprinklerinstallatie, die niet haalbaar was vanwege de locatie en de benodigde grote hoeveelheid water, hebben we een alternatief ontwikkeld. Er is een waterbron gevonden in het generatorgebouw, waar twee tanks van elk 20.000 liter beschikbaar waren. Deze tanks dienen voor de brandslanghaspels en koelwater en konden ook worden ingezet als bluswatervoorziening.

RWE 7 1280x720

De gekozen oplossing is een lagedruk watermistinstallatie. Dit systeem verbruikt 60% minder water dan een traditionele sprinklerinstallatie en is daarmee beter geschikt voor deze specifieke situatie. Voor snelle detectie is gebruik gemaakt van een lineaire temperatuurkabel langs de lagers en motoren. De installatie is opgedeeld in negen secties die door de brandmeldcentrale worden aangestuurd, zodat bij branddetectie onmiddellijk de juiste sectie wordt geactiveerd.

RWE 136 1280x720
RWE 37 1280x720
RWE 142 1280x720
RWE 128 1280x720
RWE 11 1280x720
    IMG 0842 1920x1080
    Resultaat

    Optimale brandveiligheid

    Dit project heeft geresulteerd in een optimale brandbeveiligingsoplossing die voldoet aan alle specifieke vereisten, waaronder de watervoorraad, snelle detectie, hoogteverschillen en constructie. In samenwerking met de engineers van RWE zijn we tot deze slimme en effectieve oplossing gekomen, die inmiddels succesvol getest is.