Saval
Tankopslag Verbeke 3 1920x1080
Proefblussing met een nieuwe schuimmenger bij Tank Opslag Verbeke

Proefblussing met een nieuwe schuimmenger bij Tank Opslag Verbeke

Tank Opslag Verbeke is dienstverlener voor de chemische en petrochemische industrie, Van opslag, transport, drumming en blending. De terminal is strategisch gelegen langs belangrijke vaarroutes.

Tank Opslag Verbeke, een prominente dienstverlener in de chemische en petrochemische industrie, biedt diensten van opslag en transport tot drumming en blending. De terminal, strategisch gesitueerd langs de belangrijkste vaarroutes van Antwerpen en Brussel en tevens bereikbaar via spoor en snelweg, heeft recent haar capaciteit uitgebreid.

De situatie

In 2016 breidde de site in Hemiksem uit met zes nieuwe opslagtanks. Deze tanks zijn niet alleen verbonden met het laadstation voor vrachtwagens en een jetty, maar staan ook in een tankput, wat twee unieke uitdagingen met zich meebrengt.

Tankopslag Verbeke 6 1920x1080
Uitdaging

Efficiëntie in tijdsbesparing

Het beschikbare debiet voor bluswater voldeed niet aan de vereisten voor het flexibel functioneren van het brandblussysteem van de nieuwe tankput. Daarnaast was het activeren van het systeem door de eigen brandweerdienst tijdrovend, waarbij de inzet van het brandweervoertuig voor het vermengen van blusschuimconcentraat met bluswater noodzakelijk was. Elk tijdsverlies kon in geval van een incident fatale gevolgen hebben.

Tankopslag Verbeke 7 1920x1080
Resultaat

Implementatie van een schuimmenger

Om snel te kunnen reageren, is een schuimmenger met een kleine voorraad blusschuimconcentraat geïnstalleerd in het manifold van het bestaande blusschuimsysteem. Dit zorgt voor een directe activatie van het blusschuimsysteem en een snelle bescherming van de tankput. De voorraad schuim is toereikend om de aanrijtijd van de brandweerdienst te overbruggen. Met hoogwaardiger blusschuim is de vereiste flexibiliteit behaald bij een lager bluswater debiet.

Tankopslag Verbeke 2 1920x1080
Multifunctionele inzet

Brandweervoertuig

Voor Tank Opslag Verbeke hebben wij, in samenwerking met ons zusterbedrijf Knowsley SK in Manchester, een bijmenginstallatie ontworpen voor het brandweervoertuig. Ondanks de beperkte ruimte, hebben wij een efficiënte installatie gerealiseerd die het voertuig breed inzetbaar maakt op het terrein. De geleverde Midi en Maxi Turbinator, een wateraangedreven schuimmenger, zorgt voor een nauwkeurige menging van blusschuimconcentraat met water.

Proefblussing

Verificatie van aanpassingen

De veranderingen aan het blusschuimsysteem zijn getest tijdens een proefblussing, geobserveerd door een keuringsinstantie. Verschillende testen, waaronder het meten van de bluswatercapaciteit en het controleren van de Turbinator, zijn uitgevoerd. Alle testen waren succesvol, wat resulteerde in een geslaagde blusproef.