Saval
NoordZuidlijn header 2 1920x1080
Gecertificeerde blusgasinstallaties voor de nieuwe Noord/Zuidlijn Amsterdam

Gecertificeerde blusgasinstallaties voor de nieuwe Noord/Zuidlijn Amsterdam

In samenwerking met Thyssenkrupp Liften hebben we detectie- en blusgasinstallaties voor 76 technische ruimten van de roltrappen van de nieuwe metrolijn in Amsterdam mogen ontwerpen en leveren.

Introductie

In nauwe samenwerking met Thyssenkrupp Liften hebben we het ontwerp en de levering verzorgd van detectie- en blusgasinstallaties voor 76 technische ruimten van de roltrappen van de nieuwe metrolijn in Amsterdam. Elke technische ruimte bevat de motor en de besturingskast die de roltrap reguleert. Deze roltrappen zijn cruciaal voor de veiligheid, aangezien ze onderdeel uitmaken van de vluchtroutes.

Uitdaging

Beperkte ruimte

De gemiddelde technische ruimte van een roltrap meet slechts 1 - 2 m³ en is bedoeld voor de motor en besturingskast. Dit laat weinig tot geen ruimte voor een aanvullende brandblusinstallatie. Bovendien zijn deze ruimten niet volledig afgesloten, wat normaal gesproken een vereiste is voor een blusgassysteem.

Aanpak

Flexibel inbouwen

De brandbeveiligingssystemen zijn specifiek ontworpen voor deze beperkte ruimtes. We hebben flexibele verbindingen toegepast voor rookmelders, doormeldingen en blusslangen. Alarmeringen en technische meldingen worden direct doorgestuurd naar het hoofdsysteem van de Noord/Zuidlijn. Door deze flexibele inbouw kunnen de systemen eenvoudig uitgenomen worden voor service en onderhoud.

Een live test is uitgevoerd in een van de roltrappen in aanwezigheid van de Gemeente Amsterdam, opdrachtgever VIA en een inspectie-instelling. Na goedkeuring zijn alle 76 technische ruimten op 8 stations van de Noord/Zuidlijn voorzien van deze unieke brandbeveiligingsoplossing.

Resultaat

76 gecertificeerde systemen

Samen met Thyssenkrupp Liften zijn we erin geslaagd deze oplossing te ontwikkelen en goedkeuring te verkrijgen van de overheid, alsook certificering door een erkende inspectie-instelling. Elk van de 76 technische ruimten is nu uitgerust met een detectiesysteem en een in de besturingskast ingebouwde blusgasinstallatie.