Het belang van de verschillen in fluorvrij blusschuim per fabrikant

Jarenlang waren fluorhoudende blusschuimen de norm. Deze schuimen hadden hetzelfde werkingsprincipe: de fluorverbinding in het schuim vormde een waterig filmlaagje op vloeistoffen, waarmee een brand snel en effectief onder controle kon worden gebracht. Maar fluorvrij schuim werkt anders. Een universeel fluorvrij blusschuim bestaat niet.

Waarin verschillen de fluorvrije blusschuimen? En waarom zijn die verschillen belangrijk?

 

Alle schuimfabrikanten bieden op dit moment Fluorine Free Foam, ook wel F3-schuim genoemd. Deze fluorvrije schuimen werken anders dan fluorhoudend schuim, zoals de bekende AFFF-schuimen. AFFF staat voor Aqueous Film Forming Foam, waarbij de fluorverbinding zorgt voor de vorming van een dun laagje over het brandende oppervlak. Dit filmlaagje houdt de brandstof weg uit de branddriehoek (zuurstof, brandstof en hoge temperatuur), waardoor het vuur gedoofd wordt.

 

Verschillen in fluorvrij blusschuim

Door het ontbreken van fluor kennen F3-schuimen deze filmvorming niet. Daarbij berust de blussende werking bij F3-schuim op schuimbellen die een deken vormen over de brandende vloeistof. Dit is een wezenlijk andere manier van blussen dan de filmwerking van AFFF-schuim.

 

Een universeel fluorvrij blusschuim bestaat niet. Zo kan de mengbaarheid met brak water per fabrikant verschillen, net als de brandstofopname in de schuimdeken en de afbrandsnelheid: kan het schuim een deken vormen bij bepaalde soorten vloeistofbranden en bij extreem hoge temperaturen?

 

Nu steeds meer bekend wordt over de schadelijke effecten van PFAS voor mens en milieu, staan blusschuimfabrikanten wereldwijd onder grote druk om een F3-schuim te ontwikkelen met dezelfde eigenschappen als het universele fluorhoudende AFFF:

  • Dun vloeibaar;
  • Geschikt voor elk type brand (universeel), ook voor het blussen van esters en ketonen (alcoholen);
  • Geen of lage brandstofopname in de schuimdeken;
  • Bijmenging van slechts 1 of 3 procent schuimconcentraat;
  • Lage application rate (aantal liters per m2 per minuut dat nodig is om een brand te blussen);
  • Voordelig (qua prijs).

Vooralsnog is dit een onmogelijke opgave gebleken. In de nabije toekomst wordt er ook geen universeel fluorvrij schuimconcentraat verwacht met elk van de genoemde eigenschappen.

 

Dit betekent dat er grote verschillen zijn tussen de fabrikanten:

  • De ene fabrikant levert een concentraat dat uitstekend werkt voor het blussen van koolwaterstoffen, maar minder effectief is op alcoholen;
  • Een andere fabrikant levert een dun vloeibaar concentraat dat niet geschikt is voor alcoholbranden;
  • Weer een ander levert een redelijk vloeibaar concentraat dat niet gemengd kan worden met zout of brak water.

 

Wat betekent dit voor jou?

Fluorvrij schuim werkt dus anders dan fluorhoudend schuim. Bovendien kunnen de eigenschappen en het werkingsprincipe per fabricaat verschillen. Dat vereist zorgvuldige aandacht bij de overstap naar fluorvrij schuim. Wat is de beste keuze in jouw specifieke situatie? Als onafhankelijk specialist kan Saval je helpen bij het maken van de juiste beslissing voor je organisatie.

 

Onze ervaring

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van schuimblussystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij een van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen. Onze specialisten zijn fabricaatonafhankelijk en maken je graag wegwijs in de fluorvrije schuimvormende middelen die geschikt zijn voor de specifieke brandrisico’s van je organisatie.

 

Meer weten?

Wij vertellen je graag over de mogelijkheden. Je kunt ons projectteam bereiken via ftp@saval.be of 036 45 25 10. Meer informatie over de blusschuim transitie.

Geschreven door Philip Scheyltjens
Site manager saval n.v.