Ben jij voorbereid op een keukenbrand?

Het moge duidelijk zijn, de keuken is een brandgevaarlijke plek. Het is namelijk een plek waar, naast een hoop brandstoffen, met hitte en vuur wordt gewerkt. Er kan zomaar brand ontstaan en op dat moment moet je wel weten hoe je deze het beste kunt blussen. Maar liefst 30% van alle branden in Nederland kent hun oorsprong in de keuken. Keukenbranden ontstaan door een vlam in de pan, apparaten die in brand vliegen of materialen die tegen of in een hittebron belanden.

In bedrijfs- of professionele keukens wordt gekookt met gas of elektriciteit, vooral het gebruik van open vuur kan extra risico’s met zich meebrengen. Ook is de keuken bij veel bedrijven de plek waar de frituurpan wordt gebruikt. Het gevaar van frituurpannen is dat zodra het vet een temperatuur van ongeveer 350°C bereikt het spontaan ontbrandt en het niet met normale blusmiddelen geblust kan worden. Ook de bijbehorende afzuigkap wordt vaak over het hoofd gezien. Naast het feit dat een verontreinigde afzuigkap getuigt van een slechte hygiëne, werken vet, stof en andere vervuiling namelijk als de brandstof voor de totale ondergang van je onderneming op het moment dat onverhoopt ergens in je keuken brand uitbreekt. De vervuilde afzuigkanalen werken dan als katalysator voor de verspreiding van brand door je gebouw.

Branddriehoek

Branddriehoek

Voor het ontstaan van brand zijn er drie zaken nodig: zuurstof, brandstof en een ontbrandingstemperatuur. Zuurstof is aanwezig in de lucht, brandstof kan aanwezig zijn in de vorm van olie of vet, voedsel en keukenkastjes. Tenslotte is de werktemperatuur bij ontstekingsbronnen en ovens hoog in de keuken. Alle ingrediënten zijn dus optimaal aanwezig om een keukenbrand te laten ontstaan.

Tips voor een brandveilige keuken

In de keuken kan gemakkelijk iets in brand vliegen. Zeker als je op gas kookt. Hier wat tips om op te letten:

  • Kook je op gas? Controleer dan regelmatig de gasslangen.
  • Houd brandbare zaken zoals theedoeken, keukenrollen e.d. uit de buurt van open vuur.
  • Frituur alleen in een frituurpan met een instelbare thermostaat. Frituur niet in een ouderwetse open pan met vet.
  • Kijk uit met olie en vet. Een vlam in de pan is behoorlijk schrikken, dat kunnen we je verzekeren. Blijf kalm en treedt kordaat op.
  • Blus een brandende pan nooit met water. Dat veroorzaakt een enorme steekvlam. Een Kitchenflex of een vetblusser met A(B)F blusschuim is het meest effectief tegen vetbranden.
  • Vlam in de pan? Zet dan het gas uit, doe de deksel op de pan of gebruik een blusdeken (met uitzondering op vetbranden); Laat de pan op het fornuis staan en ga er niet mee lopen!
  • Houd de filters van je afzuigkappen schoon. Het vet dat daarin ophoopt, kan gemakkelijk vlam vatten.
  • Gebruik alleen elektrische apparatuur die voldoet aan de richtlijnen en keurmerken en laat deze jaarlijks keuren.
  • Een goed geplaatste rookmelder kan een brand in vroeg stadium detecteren.
  • De 1e 15 minuten van een brand zijn cruciaal. Kan je de schade beperken in deze eerste minuten, dan is dat pure winst!

Toch op zoek naar net wat extra brandbeveiliging in je keuken?

Speciaal voor keukens met een frituurbak, grillplaat en bijbehorende afzuigkap hebben wij de Kitchenflex ontworpen. Dit automatische branddetectie en -blussysteem zal bij het uitbreken van een keukenbrand automatisch overgaan tot blussing met ABF blusschuim in het te beschermen keukenobject en de bijbehorende afzuigkap. De Kitchenflex is overigens ook handmatig in te schakelen.

 

50% van bedrijven die getroffen worden door brand binnen 2 jaar failliet

De bond van verzekeraars is in 2018 met een confronterend rapport gekomen met de boodschap dat veel ondernemers de gevolgen van brand vaak nog onderschatten. Het feit dat een ondernemer zich aan de geldende regels houdt, wil niet automatisch zeggen dat er sprake is van een ‘brandveilig gebouw’. Daarnaast worden consequenties voor de bedrijfsvoering als het gevolg van brand nog vaak over het hoofd gezien. Zo keert een verzekeringsmaatschappij bij brand enkel de brandschade uit, gevolgschade valt hier niet onder, zoals:

  • gemiste inkomsten;
  • klanten die naar de concurrent gaan;
  • financiële gevolgen vanwege doorbetaling of ontslagregeling van werknemers tijdens heropbouw bedrijf;
  • onvoorziene kosten, die lang nadat de verzekering heeft uitgekeerd pas aan het licht komen.

Circa de helft van de bedrijven, getroffen door brand, redt het dus niet ten gevolge van dit soort bijkomende schadeposten.

 

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, aarzel niet en neem even contact met ons op!

Geschreven door Philip Scheyltjens
Site manager saval n.v.