Legionella risico verkleind door extra brandslanghaspel verzegeling.

In stilstaand water boven de 25°C kan de legionella bacterie zich eenvoudig vermenigvuldigen tot aantallen die de gezondheid kunnen bedreigen. Na gebruik, blijft in de opgerolde slang van een brandslanghaspel vaak (stilstaand) water achter.

In het kader van de legionella preventie moeten gebouweigenaren ervoor zorgen dat brandslanghaspels alleen gebruikt worden bij brand, en niet om de planten water te geven, de auto te wassen enz. Vaak is het legionella waarschuwingsbordje, in combinatie met het verzegelen van de hoofdafsluiter voldoende.

In openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen is het echter wenselijk om een extra barrière tegen misbruik aan te brengen. Als alleen de hoofdafsluiter wordt verzegeld, kan de straalpijp nog steeds geopend worden en water uit de slang lopen.

Hiervoor is de nieuwe Saval straalpijpvergrendeling ontwikkeld. Deze straalpijpvergrendeling komt in de plaats van de ophanghaak; de straalpijp wordt in de houder geplaatst waarna de klep gesloten en verzegeld wordt. Het gebruik in geval van brand blijft echter net zo eenvoudig.