9 van 10 Britse kleine bedrijven onbekend met wetten brandveiligheid

bron: IFSEC Fire (www.ifsecglobal.com)

Negentig procent van de kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers in het Verenigd Koninkrijk is niet in staat om een brand-risicobeoordeling te doen of om elementaire brandveiligheid procedures te volgen, zo is uit een enquête gebleken.

FireUK, die brand-risicobeoordelingen biedt in het Verenigd Koninkrijk, concludeerde dat veel bedrijven die regelmatig publiek op hun terrein hebben ook geen aangewezen persoon hebben die verantwoordelijk is voor de brandveiligheid.

Volgens de telefonische enquête onder 580 restauranteigenaren, afhaalmaaltijden eigenaren en eigenaren van kantoorbedrijven is:

 • 90% van alle kleine ondernemers zich niet bewust van hun verantwoordelijkheid om een brand-risicobeoordeling uit te voeren op hun terrein
 • 86% van de eigenaren met kleine kantoren bedrijf zich niet bewust van deze verplichting
 • 39% van de pub verhuurders niet op de hoogte

“We zijn diep geschokt door deze cijfers,” zei FireUK woordvoerder Mark Hall. “We dachten dat we een paar bedrijven zouden vinden die buiten de wet vallen, niet hele sectoren van kleine bedrijven Russische roulette spelen met het leven van mensen.”

“Het feit dat sommige pubs niet weten wat de wet is, is angstaanjagend,” vervolgde hij. “Ze spelen met vuur, letterlijk. Er is een enorme blinde vlek onder ondernemers die niet weten waar hun verantwoordelijkheden liggen.”

Onwetendheid, verwarring en verwaarlozing

Uit de enquête bleek een mix van onwetendheid, verwarring over de regelgeving en pure, opzettelijke verwaarlozing. Sommige ondernemers gaven toe dat ze zich niet bewust waren dat de brandveiligheid wetgeving op hen van toepassing is, met name in kleinere gehuurde eenheden waar vaak aangenomen werd dat de gebouweigenaren uiteindelijk verantwoordelijk zijn.

Anderen dachten dat de veiligheid een secundaire overweging was wanneer de budgetten krap waren, terwijl sommigen zelfs erop vertrouwen dat hun personeel uit een brand weet te ontsnappen op eigen initiatief.

Enkele verklaringen van de ondervraagde ondernemers:

 • “We huren deze ruimte. Dat is toch niet ons probleem? “
 • “Ik dacht dat het alleen geldt voor grote bedrijven”
 • “We hebben geen geld voor dat soort dingen”
 • “We hebben maar een paar man personeel, die redden zich wel”
 • “Ik werk vanuit een kantoor thuis. Ik weet niet zeker wat de wet is.”

Wettelijke eisen

De wet eist dat:

 • Alle werkgevers, ondernemers, of verhuurders nemen verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid op de werkvloer
 • De zogenaamde ‘verantwoordelijke persoon’ moet risico’s in kaart brengen en veiligheidsmaatregelen in voeren
 • Bij nalatigheid, kan dit leiden tot boetes of zelfs gevangenis straffen

Nieuw partnerschap

Simon Ince, UK strategische alliantie en partnerschap manager bij Exova Warrington Certification, is in het vroege stadium van oprichting van een handels-en beroepsorganisatie werkgroep om personen te benaderen met wie het lastig  is te converseren over brandveiligheid.

Hij vertelde IFSEC Global: “Het is echt handig om een aantal cijfers te zien over hoe groot dit probleem is. Echter, de resultaten zijn geen verrassing voor degenen die werken in brandveiligheid en kunnen inderdaad tot uitdrukking komen in veel verschillende sectoren.

De apathie, onwetendheid en ontkenningsfactor is bekend onder de brandveiligheid professionals, die vaak uiteindelijk wordt opgeroepen door de eigenaar van een gebouw ná een brand of controlebezoek om de stukken bijeen te rapen.

Er zijn veel gebouweigenaren die zich niet bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en velen die brandveiligheid gewoon niet interesseert. Naleving redt levens, redt eigendom en spaart business.

De brandveiligheidssector moet veel harder aan de slag voor interactie met deze groep van eigenaren en exploitanten en om hen te informeren. Hopelijk zal dit project de apathie, onwetendheid en ontkenning in verschillende hoog-risicogroepen verminderen.”

Dichter bij huis

De vraag die hieruit natuurlijk ontstaat is “Hoe goed zijn de kleinere bedrijven in de Benelux op de hoogte van hun verantwoordelijkheden en verplichtingen?” Indien er een onderzoek verschijnt met gepubliceerde conclusies, vindt u het op ons SK FireSafety Blog.