Maatwerk blusgassystemen voor Solan Top Side offshore platform

Solan Top Side

Dit jaar wordt begonnen met de exploitatie van de Solan olievelden, gelegen in de Noordzee, ten westen van de Shetlandeilanden. Via een onderzeese leiding wordt de olie vanuit de productieputten via het platform naar een opslagtank gepompt, die op de zeebodem wordt verankerd. Op het platform, genaamd ‘Solan Top Side’, bevindt zich de cruciale besturingsapparatuur die tegen brand beschermd moet worden. Saval ontwierp, in opdracht van het Engelse bedrijf Offshore Design Engineering (ODE), blusgassystemen op maat.

Ruimte is goud waard

Op een boorplatform is ruimte schaars, waardoor het blusgassysteem sterk moest worden aangepast. De cilinders die normaal gesproken in of naast de te beveiligen ruimtes worden geplaatst, moesten nu op enkele centrale plaatsen komen. Hierdoor werd het netwerk van leidingen veel langer, waardoor de werking van het systeem niet meer optimaal zou zijn. In samenwerking met de ingenieurs van ODE werden verschillende aanpassingen in de leidingloop gemaakt, zowel voor als tijdens de bouw van het systeem. De nieuwe situatie werd door Saval steeds doorberekend, om de werking van het systeem te garanderen. Tijdens de bouw zijn de specialisten van Saval regelmatig naar de opdrachtgever en naar de werf in Engeland afgereisd om advies uit te brengen en de systemen te testen.

Omdat het een zeer specialistisch ontwerp betreft, bleef Saval ook tijdens de bouw sterk betrokken. Waar nodig zijn nog aanpassingen gemaakt en extra componenten aangebracht. Ook aan de zware eisen die aan het materiaal van het systeem werden gesteld kon Saval voldoen. Ondanks het ruimtegebrek en de uitzonderlijke omstandigheden is het boorplatform toch optimaal beschermd tegen brand.